Social Media en een eetstoornis

Ik hou de ‘’trends’’ rondom eetstoornissen steeds goed in de gaten. Dit doe ik omdat ik wil weten wat er onder jullie speelt. Dan kan ik daar met mijn blogs weer op inspelen. Steeds vaker zie ik dat er selfies geplaatst worden. Soms van een heel lichaam, soms alleen een lichaam. Of een gezicht met een sondevoeding-slang in beeld. Er staan teksten bij als ,,Ik voel me zo dik, ik ben zóveel aangekomen’’ of ,,Ik lig in het ziekenhuis, aan de sondevoeding!’’.. Dit vind ik persoonlijk nogal schokkend.

Vraagtekens

Ik vraag mij dan ook af, waarom deze foto’s geplaatst worden. Is het een soort statussymbool als je uitstekende botten en vel over been in beeld brengt? Of als je aan de sondevoeding moet en artsen om het halfuur komen om je hartslag te checken omdat deze levensgevaarlijk laag is? Moet je dit soort foto’s plaatsen om aan anderen te laten zien hoe dun je bent of wil je horen/de bevestiging krijgen dat je nog ontzettend dun bent? Komen deze foto’s vanuit jezelf of vanuit je eetstoornis? Zoveel vragen waar alleen jullie het antwoord op weten.

Gevaarlijk

Persoonlijk denk ik dat je ontzettend moet oppassen met het plaatsen van deze foto’s. Het kan ontzettend triggerend zijn voor je volgers. Het is voor mensen die een eetstoornis hebben vaak al ontzettend moeilijk om te blijven vechten en hun motivatie vast te houden. Of als ze al op gewicht zijn hun lichaam te accepteren en te blijven vechten. Om dan dit soort foto’s voorbij te zien komen met een meisje wat zo dun is en haarzelf nog dik voelt, kan ontzettend demotiverend werken. Tuurlijk mag je het wel laten weten en om hulp en steun vragen als je het moeilijk hebt. Maar kun je er dan niet beter een ander plaatje bij plaatsen? Anders is het eigenlijk een soort thinspo 2.0 .. pro ana maar dan sociaal geaccepteerd want je bent toch bezig met je herstel.. En misschien even twee keer nadenken over hoe je iets verwoord voordat je het online zet. In therapie zeggen dat je, je dik voelt is anders dan het online zetten. Als je (groeps-)therapie hebt zitten er hulpverleners bij die alles in de gaten houden. Die een gesprek hierover kunnen begeleiden. Mensen die dit soort berichten of foto’s thuis lezen hebben er geen professionele hulp naast zitten, dus er is niemand die het kan relativeren of begeleiden.

Volgen of ontvolgen?

Vaaak is de band die jullie met elkaar hebben ontzettend hecht. En jullie kúnnen veel steun aan elkaar hebben. Toch denk ik dat je bij jezelf goed moet nagaan of je, als je mensen volgt die dit soort berichten posten, hier steun aan hebt of dat het je juist triggered. Spreek elkaar er ook op aan. En denk aan je toekomst. Wil je dat een toekomstige werkgever dit soort foto’s van jou online ziet staan? Alles op internet is openbaar. Oók op een afgeschermd profiel. Hou dit dus wel in gedachte voordat je iets op internet zet.

Afsluiting

Ik heb zelf ook weleens foto’s online gezet van mijzelf toen ik nog ziek was. Ik ga hier voortaan ook voorzichtiger mee zijn. Ik hoef niet te bewijzen dat ik een eetstoornis gehad heb, dus weet wat jullie meemaken door middel van foto’s toch? Ik ga ervanuit dat mensen mij op mijn woord geloven en ik hoop dat jullie dit voortaan ook doen. Maak leuke foto’s van jezelf (ongeacht hoe je eruit ziet) maar ga bij jezelf na wat de reden is dat je de foto plaatst? Is het echt een leuke foto of wil je graag reacties op je lichaam of de bevestiging van anderen?

Wil je reageren, heb je vragen of wil je tips? Reageer dan in de reacties hieronder of stuur een mailtje naar; findyourflow@outlook.com

X Miez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *