,,Help, ik raak mijn motivatie kwijt!”

Genezen van een eetstoornis kan een hele lange weg zijn. Zeker voor je gevoel. Je hebt genoeg om voor te leven en om voor door te zetten. Tóch is het soms lastig om je motivatie vast te houden en te zorgen dat je stapje voor stapje door durft te lopen op de weg naar genezing. Hoe blijf je op dat pad en hoe zorg je ervoor dat je, je motivatie kan vasthouden? Juist op de moeilijke momenten.

Als je een eetstoornis hebt, moet je begrijpen dat je de eetstoornis gebruikt als ”copingsmechanisme” om dingen waar je mee zit of die je moeilijk vind, naar de achtergrond te verplaatsen. Dus als iets lastig word, mis gaat of niet lekker loopt, is het makkelijk om terug te grijpen naar datgene wat je gewend bent. De eetstoornis dus. Hoe kun je nou zorgen dat je motivatie de overhand houdt en je praat over je gevoelens en zorgen in plaats van hulp te zoeken on datgene waar je juist vanaf wilt. Ik zal een aantal tips schrijven waar je misschien iets aan hebt op die moeilijke momenten.

1. Stel haalbare doelen

Het is onmogelijk om een doel als genezen binnen een week te bereiken. Toch kan dit als hoofddoel dienen. Je kunt er subdoelen aan vooraf laten gaan. Bijvoorbeeld: Mijn eetlijst vasthouden. Als je het moeilijk vind om deze aan te houden. Of als je al wat verder bent; In het weekend mijn eigen tussendoortjes kiezen. Wees hierbij heel eerlijk naar jezelf en kijk wat jíj aan kunt. Kijk niet naar een ander. Steeds als je een subdoel behaald ben je dichter bij je grote doel. Zo hou je de motivatie makkelijker vast en kun je proberen trots te zijn dat je een doel behaald hebt!

2. Schrijf of typ een lijstje met dingen die je kunt doen zonder eetstoornis

Waarom wil jij genezen van een eetstoornis? Ik kan honderden dingen bedenken die een reden kunnen zijn. Toch heeft iedereen zelf persoonlijke redenen om te willen genezen. De één wil een studie gaan volgen, op kamers kunnen. De ander wil moeder worden of weer lekker kunnen sporten zonder vervelende gedachtes of dwangen. Kijk voor jezelf wat jij belangrijk vind, schrijf dit op of print dit uit en hang het op een plek waar je veel komt. Als je een moeilijke periode of moeilijk moment hebt, lees ze dan nog eens door!

3. Ik weet niet waarom ik mijn motivatie kwijt raak

Als je niet weet waarom je soms je motivatie kwijt raakt, hou dan een ”dagboekje” bij. Hier schrijf je per dag in hoe je dag ging en wat je gedaan hebt. Dat hoeft niet lang te zijn, al zijn het maar een paar zinnen. Zoals: Mijn dag ging goed vandaag, ik kon tijdens therapie goed over mijn gevoelens praten. Motivatie ging goed! Of; Vandaag ging niet zo lekker. lk heb mijn tussendoortje overgeslagen. Ik was de rest van de dag van de leg. Motivatie ging vandaag niet zo goed, Op die manier krijg je inzage in wat ervoor zorgt dat jij je motivatie kwijtraakt en kun je daarover praten met je behandelaar(s) of iemand anders die je vertrouwd. En kun je er de volgende keer rekening mee houden.

4. Blijf bij jezelf

Vergelijken met anderen was voor mij persoonlijk wel een dingetje. Ik kon kijken naar iedereen op straat en denken; ,,ooh die heeft mooi haar. Ik heb pluishaar”. Of; ,,Zij heeft mooie dunnen benen, dat wil ik ook.” Maar ik kon ook erg jaloers zijn op mensen die al verder waren in het herstelproces. Ik wilde dat ook. Daardoor ging ik soms te snel en dat werkte mij alleen maar tegen. Ik nam stappen waar ik nog niet aan toe was. Daarom is het belangrijk dat je bij jezelf en je eigen tempo blijft. De ene is wat sneller met variëren met eten, terwijl de ander al weer sneller kan gaan sporten. Hou je vast aan je persoonlijke doelen en laat je niet ontmoedigen als iemand iets sneller kan! Sneller is niet altijd beter.

Heb je vragen, verzoekjes voor een blog, tips of wil je gewoon iets kwijt? Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen! Je kunt mailen naar: findyourflow@outlook.com of reageer in de reacties hieronder!

Volg je me al op instagram? Blijf op de hoogte van nieuwe blogs en krijg een kijkje in mijn leven! klik hier

X Miez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *