Help! Feestdagen!

Lieve flowers,

Toen ik nog een eetstoornis had vond ik de feestdagen best lastig. Ook weet ik van groepsgenootjes en via fora dat ik niet de enige was die daar moeite mee had. Als je een eetstoornis hebt kan eten, al dan niet in het bijzijn van anderen, heel lastig zijn. Ook de gezelligheid vond ik lastig. Ik mocht het van mijzelf niet te leuk hebben en mocht niet ontspannen of ergens van genieten. 

Gelukkig kijk ik tegenwoordig ontzettend uit naar de feestdagen! Ik kan niet wachten tot Sinterklaas met boot, Pieten (en nutteloze discussie) weer vertrokken is naar Spanje en ik zie mijzelf dan ook op 6 december de Kerstboom opzetten. Leon wilt persé wachten tot de Sint jarig geweest is en dat vind ik al lang duren!

grumpy-cat-kerst

Maar even terug naar de moeilijkheden die ik ondervond gedurende die rotperiode. Ik was weken van tevoren al bezig, in therapie en voor mijzelf met de feestdagen. En niet op een positieve manier. Ik ging van tevoren al veel meer bewegen om (heel nutteloos!) ”extra” te verbranden, was al bezig met wat we gingen eten en bij wie ik allemaal moest eten. Het was een verschrikking en ik kon dus helemaal niet genieten van de gezelligheid, het lekkere eten, de kaarsjes op tafel en de leuke cadeautjes met Kerst.

kerstboom-miez

Om jullie een hart onder de riem te steken en (ik hoop) een beetje makkelijker door die dagen te leiden heb ik een aantal tips opgesteld!

  • Praat over de dingen die je moeilijk vind of schrijf het van je af. Als je in je hoofd blijft zitten met alle gedachtes en angsten die je hebt, worden ze alleen maar groter. Maar blijf ze ook niet tot in den treure herhalen. Probeer het wel los te laten als je ze uitgesproken en gerelativeerd hebt.
  • Leg eens extra de focus op de gezelligheid. Genieten kun je oefenen. Weet je nog wat je voor je eetstoornis leuk vond aan de feestdagen? Gezellig spelletjes doen met je familie, de Kerstboom optuigen, Kerstkaarten schrijven? Leg daar dan EXTRA de focus op. Soms moet je genieten even overdrijven en oefenen, dan word het je vanzelf eigen en gaat het meer automatisch.
  • Post niet alles op Instagram of andere social media. Dit kan natuurlijk ontzettend helpend zijn maar ik weet van mijzelf nog dat ik die media ontzettend misbruikte. Ik checkte alles. En als iemand wat minder at als mij of dunner was, dan trok ik dat mijzelf zo extreem aan! Als je toch persé iets wilt posten, probeer dan eens iets anders als je eten vast te leggen. Wat is voor jou bijv. iets wat typisch bij Kerst hoort?
  • Zoek op de dagen zelf afleiding. Ga lekker naar een Kerstmarkt. Je hoeft daar heus niet iets te eten als je daar nog niet aan toe bent. Hoewel dat natuurlijk wel ontzettend lekker is! En een glaasje glühwein gaat er bij mij altijd wel in 🙂 Of met een dekentje op de bank films kijken of een leuke serie!
  • Sta jezelf iets toe. Van een paar dagen meer of anders eten ga je echt geen kilo’s aankomen! Na de feestdagen pak je gewoon je normale eetpatroon weer op en dan is er niks aan de hand!

miez-oliebol

Sta jezelf toe om te genieten. Het is maar een paar dagen in het jaar! Kerst draait niet alleen om eten en/of niet eten. Hoe vaak heeft je eetstoornis je feestdagen al om zeep geholpen? Het is een keer klaar, je moet een keer de knoop doorhakken! Ik hoop dat jullie wat hebben aan de tips, heb je zelf nog aanvullingen of tips? Zet de dan in de reacties hieronder!

X Miez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *