griep en een eetstoornis!

Het is januari, alweer bijna februari! Wat gaat de tijd snel! Het grootste deel van de winter hebben we al achter de rug. De dagen zijn lichter en hier en daar steekt een ongeduldig bloemetje zijn hoofd boven de de koude grond uit. Maar schijn bedriegt ook. Dit is namelijk ook de periode dat de meeste mensen ziek worden! De combinatie van het Nederlandse weer en een minder goede weerstand na de winter zijn niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Als je geveld bent door een (flinke) griep is dit natuurlijk sowieso niet fijn. Hele dagen in bed liggen en misschien wel overgeven en diarree. Niemand die daar plezier aan beleefd. Maar zeker als je herstellende bent van of nog midden in je eetstoornis zit, kan dit heel lastig zijn. gezond eetstoornis eetstoornissen proud2bme anorexia findyourflow find your flow ervaringsdeskundige boulimia nao eetdagboek healthy eten Ik ben natuurlijk ook weleens ziek geweest tijdens mijn eetstoornis. Ik had ondergewicht en mede daardoor totaal geen weerstand. Ook had ik nog een opbouwlijst dus aansterken door te eten ging  niet zo vlotjes. Vooral ook omdat ik moest overgeven. Dit was voor mij ontzettend dubbel. Ik wilde zo graag beter worden maar ergens vond ik het ook niet erg om over te geven. Dit was dus eigenlijk een constant gevecht in mijn hoofd, dit terwijl ik al zo moe was. Evenals het in bed blijven liggen. Zoals in eerdere blogs al aangegeven had ik last van bewegingsdrang. En als ik ziek was dus moest rusten, ging ik nooit aan mijn, door mijzelf gestelde minuten beweging komen! Dit alles maakte dat ik uiteindelijk veel beroerder en waarschijnlijk ook langer ziek was dan eigenlijk had gehoeven.

gezond eetstoornis eetstoornissen proud2bme anorexia findyourflow find your flow ervaringsdeskundige boulimia nao eetdagboek healthy eten

Toen ik midden in mijn herstel zat ben ik nog een keer echt ziek geweest. Mijn weerstand was nog niet wat het moet wezen. Normaal gesproken ben ik echt heel zelden ziek. Ook nu moest ik overgeven en was ik ontzettend moe. Ik kon gelukkig wel inzien dat het veel beter was als ik lekker uitrustte en mijzelf liet verzorgen. Ook kon ik al zelf beslissen dat ik mijn eetlijst even losliet en probeerde te eten wat ik binnen kon houden. Zo at ik bijvoorbeeld vla of pap en soep in plaats van boterhammen. Op die manier kreeg ik toch genoeg energie binnen. Energie wat je lichaam echt nodig heeft om weer beter te kunnen worden! Wel voelde ik me ontzettend schuldig als ik toch moest spugen. Ik deed zo mijn best om het toch binnen te houden. Misschien dachten anderen wel dat ik het expres deed? Zou ik nu niet teveel afvallen? Zouden ze niet boos op me worden als ik afgevallen was? Dit was dus ook best een lastig punt.

Hier zet ik een aantal tips op een rij voor jullie om eventuele ziektedagen te relativeren en op een goede manier door te komen.

  • Als je moet spugen en/of diarree hebt kun je het beste wat licht verteerbare dingen eten. Je lichaam heeft veel energie nodig om een griep of verkoudheid te overwinnen! Dus je hebt alles echt heel hard nodig. Probeer dus een lekkere soep, vla, yoghurt met fruit, beschuitjes e.d. te eten.
  • Verdeel je maaltijden wat meer. Als je in behandeling bent kun je misschien ook wel met de verpleging of je behandelaar een nieuwe eetlijst opstellen als dat je rust geeft. Deze kun je dan aanhouden tot je weer hersteld bent.
  • Probeer genoeg rust te nemen! Veel slapen en laat jezelf lekker verwennen. Je hoeft heus niet heel de dag op bed te liggen. Je kunt misschien wel lekker met een deken op de bank tv kijken of computeren.
  • Zoek afleiding als je het even moeilijk hebt met rust nemen. Bel een vriend(in), knuffel met je huisdier(en), lees een mooi boek of ga lekker veel afleveringen van je favoriete serie kijken!
  • Vergeet ook niet genoeg te drinken! Zeker als je koorts hebt, moet overgeven of diarree hebt is het heel belangrijk dat je al het vocht wat je kwijtraakt weer goed aanvult! Drink thee, water en/of lekkere sapjes.
  • Probeer te ontspannen en te relativeren. Je lichaam heeft alle energie echt nodig om weer helemaal beter te worden!

gezond eetstoornis eetstoornissen proud2bme anorexia findyourflow find your flow ervaringsdeskundige boulimia nao eetdagboek healthy eten

Heb je zelf nog tips voor als je ziek bent? Laat ze achter in de reacties hieronder!

X Miez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *