Help, stress!

Uit verschillende recente onderzoeken is gebleken dat 3 van de 4 jongeren last hebben van teveel stress. Dit is natuurlijk een behoorlijk probleem! Probeer eens te kijken naar je eigen leven. Hoe ziet dat eruit? Je zult het vast heel druk hebben met al je bezigheden. Maar bouw je ook genoeg rustmomenten in? Heb je veel last van stress? Hoe herken je stress eigenlijk en wat kun je eraan doen? Dit zijn allemaal belangrijke punten waar je, je toch bewust van moet blijven om bijvoorbeeld een burn-out of erger te voorkomen.

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal een behoorlijk druk leven. Veel van ons gaan nog naar school of studeren, daarnaast willen we ook nog werken (want hey, die boterham die moet toch ergens van betaald worden en de stufi gaat dat écht niet dekken!) misschien ga je nog wel naar de sportschool, heb je een eigen huis of kamer, huisdieren, je hebt een sociaal leven waar je aan wilt deelnemen, gitaarles, je speelt in een band, gaat naar de toneelclub enzv. enzv. Allemaal ontzettend leuk natuurlijk! Maar al deze activiteiten kosten tijd en energie.  Je bent in feite constant bezig en onze huidige maatschappij stelt ook wel behoorlijke eisen aan ons. Het is dan ook lastig om rust in te bouwen in je drukke bestaan. Want we gaan allemaal gewoon maar door en luisteren niet meer naar de signalen van vermoeidheid die ons lichaam en onze geest afgeeft.

 Wat is stress en hoe herken je het? ervaringsverhaal ervaringsdeskundige eetstoornis eetstoornissen anorexia boulimia proud2bme findyourflow find your flow FYF

Stress is eigenlijk een andere benaming voor spanning of druk, het is een term die zijn oorsprong vind in de bouw. Stress is de kracht die uitgeoefend word op een voorwerp. De mate waarin je hinder ondervind van je stress bepaald of het schadelijk en dus gevaarlijk is. Soms kan stress juist ook zorgen dat je beter presteert. Zoals bijv. examenstress. Als je gespannen bent voor je examen kan het juist zo zijn dat je net even wat meer leert van tevoren en meer gefocussed bent gedurende je examen.

 Een aantal signalen waar je stress aan kunt herkennen:

  • Lichamelijk signalen zoals bijv. vaak hoofdpijn, buikpijn, blessures, gevoelige darmen, trillen van de handen of over het hele lichaam, slapeloosheid, constant een moe gevoel, ook als je voldoende geslapen hebt. Dit zijn een aantal veel voorkomende stress-gerelateerde klachten.
  • Psychische signalen, veel mensen die aan stress lijden zijn vaak wat prikkelbaarder, cynischer, Ook kan het gepaard gaan met gevoelens van onveiligheid, rusteloosheid, machteloosheid, het bekende piekeren, depressieve gedachtes en gevoelens.
  • Signalen in het gedrag, vaak is het ook goed te merken aan iemand zijn gedrag als hij of zij onder grote druk staat. Zo kun je baziger worden, gaan snauwen zonder dat daar een duidelijke aanleiding toe is en heel actief of juist heel passief worden.

Dit zijn maar een aantal symptomen waar je mogelijk last van kunt hebben. Voor iedereen is het anders en bij iedereen kan stress zich anders uitten. Het kan goed zijn dat je wel onder (teveel) stress lijdt maar je niet herkent in (alle) bovenstaande punten. Als je vermoed dat je lijdt aan teveel stress en dit ook je dagelijkse leven beïnvloed, doe je er goed aan even langs je huisarts te gaan.

Als je deze signalen herkent en je wilt er iets aan veranderen, dan heb ik hier een aantal tips om beter met je stress te leren omgaan en het binnen de perken te houden.

  • Schrappen! Probeer kritisch te kijken naar je bezigheden. Sommige zaken als school en werk hebben natuurlijk prioriteit maar misschien is het een mogelijkheid om eens een weekje niet te sporten of twee keer in de week te gaan in plaats van vier keer.
  • Plan je rustmomenten. Als je het moeilijk vind om rust te nemen, kun je beginnen met je rustmomenten in te plannen. Stel bijvoorbeeld voor jezelf de regel om één of twee keer in de week, alleen of met een vriend(in), een avond of dagdeel vrij te plannen. Gewoon telefoons uit, geen huiswerk, geen werk en lekker iets doen wat JIJ leuk vind. Wat jou ontspant! Want zonder rust, hou je ook je drukke leven niet eeuwig vol!!
  • Welterusten! Zorg vooral dat je genoeg slaapt krijgt! Een volwassen mens moet per nacht gemiddeld 8 uur slapen om voldoende energie te hebben. Als je slaapt dan herstelt je lichaam zich, je geest verwerkt alle emoties en indrukken van de dag ’s nachts. Heb je een drukke week gehad en dus minder slaap? Pak lekker een lazy-Sunday. Wat is er nou lekkerder dan de hele dag geoorloofd in je trainingsbroek te lopen? Juist, dat dacht ik dus ook!anorexia boulimia eetstoornissen eetstoornis gezond proud2bme ervaringsdeskundige findyourflow FYF find your flow
  • Eet gezond. Eet gezond en genoeg. Vitamines zorgen er ook voor dat je lichaam en geest zich beter voelen. Je krijgt er meer weerstand en energie van. Als je genoeg vitamines binnenkrijgt kun je ook beter tegen stress.
  • Probeer je gedachtes eens op te schrijven. Waar krijg je nu precies stress van? Is het echt nodig om je zo druk te maken over die zaken? Wat kan je zelf veranderen aan de situatie om te zorgen dat het je minder stress oplevert? Ben je geen schrijver, leg dan je spanningen voor aan een goede vriend(in), je partner of misschien je ouders en praat erover! Vaak brengt de kijk van andere mensen op je situatie ook al behoorlijk wat verlichting!

Ik hoop dat jullie nu een beetje een idee hebben van wat stress is, waar je het aan herkent en wat je er eventueel aan kunt doen om het te verminderen. Het is tegenwoordig niet echt meer te voorkomen maar je kunt er wel een zekere grens aan stellen!

Nog reacties, vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze eerste blog? Eventuele ideeën of verzoeken voor een volgende blog zijn ook altijd welkom. Laat hieronder een reactie achter of vul het contactformulier in! Ook mag je natuurlijk altijd mailen! Findyourflow@outlook.com

Tot volgende week!

X Miez

3 gedachten over “Help, stress!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *